22.11.2006.

slike vecih dimenzija, formata koji nije .jpg, sa vise od 100KB

Nacin postavljanja slika (fotografija) vecih dimenzija, formata koji nije .jpg, sa vise od 100KB:Pod znake navoda kopirate link zeljene slike, border (okvir, rub) mozete zadati u px ili kao u ovom primjeru upisati pod znake navoda samo 0 i slika nece biti uokvirena.


Za razliku od prvog primjera klikanjem na ovu sliku otvarate i link naveden pod a tagom tj. <a href="http://nesigurno.blogger.ba/" target="_blank"> u novom prozoru, znaci slika ima ulogu.

Unutar posta (iskljucena opcija "Kod") desnim klikom na sliku mozete na jednostavan nacin rucno podesiti odgovarajucu dimenziju slike ili pak ako zelite precizno definisati sirinu i duzinu slike unutar koda zadati dimenzije (width & height), kao u primjeru:Najjednostavniji, najbrzi i najprakticniji nacin postanja takve slike je prikazan na slijedecoj slici:

Ovaj kod se jednako izvrsava i u tekstu posta, a i u html kodu posta (bloga). Na slici je boldiran bitan bbc kod, a link je ispisan normal fontom zbog lakseg snalazenja, no u praksi sve treba biti u istom stilu (sve normal, ili bold...).

Napomena: Vodite racuna kompletan kod bude napisan istom vrstom fonta, velicinom fonta...
20.11.2006.

linkovi

Linkove unutar posta ili boxa mozemo postaviti na vise nacina. Jedan od njih je ubacivanje linkova zajedno s tekstom uz pomoc bcc kodova. Kod za link se formira na nacin koji je prikazan unutar textarea dijela, pri cemu vi postavljate zeljeni link i naziv pod kojim ce link biti prikazan.

Linkove koje upisujemo u HTML kod bloga ili samog posta postavljamo na slijedeci nacin:Ako zelite postaviti link cijim klikanjem posjetitelji mogu odmah da vam posalju mail, cinite to na slijedeci nacin:18.11.2006.

Blog ruho humanosti

Zadivljena sam humanom akcijom Dr. Jabuke da pomogne u prikupljanju sredstava za lijecenje HARISA SVRAKICA, cija je nesretna prica objavljena u prethodnom postu. Obzirom da sam izdrzavano lice, te nemam novaca kojim bih pomogla tu akciju, odlucila sam da pokusam doprinijeti na svoj nacin. Svi bloggeri koji uplate bilo kakav novcani prilog za lijecenje Harisa, mogu poslati kopiju uplatnice na nesigurno@hotmail.com , a zauzvrat mogu birati neki od predlozenih templejtova za svoj blog. Za pocetak slike prvih 5 prijedloga, a bice ih jos. Cekamo vas odziv.

11.11.2006.

video (music) options

Veliki je interes blogera da na stranicu postave muzicki video, te uzivaju slusajuci omiljenu muzicku numeru na blogu. Zaboravljaju pri tome da posjetioci vjerovatno slusaju svoju muziku pa ce se desiti da im se pomijesaju zvuci ili pak imaju losu konekciju pa ce se desiti da se njihova stranica sporo ucitava i time zamara posjetioce. Na slijedecim stranicama mozete pronaci kodove za zeljeni MusicVideo:
VideoCodeZone
MusicVideoCodes
VideoCure

Negdje trebate odabrati odgovarajuci kod. Ako postavljate spotic na svoj blog u body ili unutar posta onda odaberite opciju Blogger za prvu, a Add Music Video to Other Sites za drugu stranicu. Kod mozete korigovati imajuci u vidu:

autoplay ili autostart ( ='true' ili 'false' ) - odredjuje da li ce se video pokrenuti automatski ili ne
loop ( ='true' ili 'false' ) - odredjuje da li ce se video po zavrsetku automatski ponavljati ili ne
ShowControls ( ='1' ili '0' ) - odredjuje da li ce biti prikazan kontrolni panel tj. play, stop, pause
ShowStatusBar ( = '1' ili '0' ) - odredjuje da li ce biti prikazan status
DisplaySize ( ='1' ili '0' ) - odredjuje velicinu displaya; potrebno je podesiti width i height
width i height - dimenzije videa; sirina i visina
pluginspage - stranica sa koje se moze downloadovati MediaPlayer

 

04.11.2006.

zabrana selektiranja


Kako mogu zabraniti selektiranje teksta na blogu?
Objavio/la rodjeniOdgovor:
Da bi sprijecio posjetitelje da selektuju tekst, kopiraju ga, koriste desni klik kako bi snimili tvoje slike ili sl. potrebno je da u body tag-u definises slijedece:
<body oncontextmenu="return false" onmousedown="return false" onselectstart="return false" ondragstart="return false">
04.11.2006.

naslov posta

Hej,odličan blog!Ovo je nešto što treba na bloggeru.Ja bih molio za pomoć.treba mi druga poja naslova!Ne želim narančastu boju!Kako da promjenim boju naslova na postu!?

Odgovori plese :::
Objavio/la chamillionaire
Odgovor:

Boju za naslove postova mozes promijeniti u CSS dijelu bloga kao n.pr.

h4.naslov-posta  { font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 17px; text-align:center; margin: 5px 0 10px 0; padding: 2px; color:#6E6083; font-weight:normal; background-color:#D3CBDA; border: 1px solid #6E6083; }

Ovo je kod iskoristen na ovom blogu, a ti u svom kodu nadji boldirani dio teksta i promijeni boju. Poklanjam ti jedan primjer prilagodjen bojama na tvom blogu, mozda ti se svidi ;) pa copy-paste:

h4.naslov-posta  { font-size:14px; margin: 15px 0 10px 0; text-align:center; padding: 3px; color:#010080; border: 2px solid #8CA9C9; background-color: #D1DDEB; }
03.11.2006.

scrollbar attributes

ee haj pls objasni kako da promjenim boju ovog klizaca sa strane il kako se to vec zove

Objavio/la bizzare3

Odgovor:

Promjena izgleda (boje) scrollbar-a je uocljiva samo u IE browseru. Da bi ste promijenili standardni izgled scrollbar-a potrebno je da slijedeci tekst kopirate i ubacite na pocetak vaseg html koda, znaci ispred svega ostalog, na samom pocetku. Naravno, vi odaberete boje ta svaki dio scrollbar-a.

<style type="text/css">
body
{ scrollbar-3dlight-color: khaki;
scrollbar-arrow-color: palegreen;
scrollbar-base-color: chartreuse;
scrollbar-darkshadow-color: teal;
scrollbar-face-color: teal;
scrollbar-highlight-color: chartreuse;
scrollbar-shadow-color:palegreen;
}
</style>


Get your own Chat Box! Go Large!