18.10.2006.

Osnove CSS-a

body
- Tu su upisane podrazumijevane vrijednosti parametara (kao sto su font-size, text-align, color, ...) za kompletan izgled bloga koje mi, naravno, mozemo mijenjati po zelji, ali ako zelimo druge vrijednosti pojedinacnih parametra u odredjenom dijelu bloga, onda u tom dijelu navodimo zeljene vrijednosti.


a, a:visited, a:active
- Odnosi se na izgled svih linkova na blogu (n.pr. velicina fonta, vrsta fonta, boja slova, boja podloge, podvuceni ili ne...)


a:hover
- Odnosi se na izgled linka u trenutku kada je oznacen kursorom, tj. u trenutku kada predjete misem preko linka.


.citat
- Izgled citata (quote) koji se prikazuje unutar posta.


#zaglavlje
- U tom dijelu bloga je obicno ispisan naziv vaseg bloga, opis bloga, tu se moze postaviti slika, ili pak jednobojna podloga.


#zaglavlje h1
- Tu se upisuju vrijednosti parametara za naziv bloga (kao sto su velicina i vrsta fonta, koordiniranje naslova, boja...).


#zaglavlje p
- Tu se upisuju vrijednosti parametara za opis bloga.


#blog
- To je jako bitan dio CSS-a koji odredjuje izgled dijela bloga u kojem se nalaze i postovi, tu zadajete vrijednosti tipa velicine i vrste fonta u postovima, podrazumijevane boje teksta u postovima, postavljanja margina, poziciniranja teksta (lijevo, desno, centrirano, izjednacena sirina redova), boja podloge na kojoj ce biti ispisivan tekst...


#blog img 
- U ovom dijelu zadajete vrijednosti parametara za slike koje postavljate na blog.


#desna  (#lijeva)
- Dio predvidjen za kolonu (ili obje, kao u par ponudjenih templatea na blogger.ba) u kojoj se nalaze i boxevi, gdje, takodjer, mozete mijenjati vrijednosti parametara i pozicionirati po zelji (n.pr. ako zelite zamijeniti poziciju bloga sa pozicijom kolone).


#kontejner
kontejner = zaglavlje + blog + desna (lijeva) kolona + footer ... Kontejner obuhvata  sve sto se nalazi na podlozi bloga, tekstovi u postovima i boxevima ne prelaze granice kontejnera, njegova glavna funkcija je da marginalizira, po zelji se podesava...


div#postovi
- Sluzi samo za izmjene teksta unutar postova.


.footer-posta
- Dio u kojem je ispisano vrijeme objavljivanja posta i broj komentara.


#footer
- Nalazi se pri dnu bloga, gdje je obicno ispisano „Sva prava pridrzana. Blogger.ba....“


.tab
- Tu podesavate izgled naslova boxeva.


.linked
- Unutar kalendara definise izgled onih datuma (dana) koji imaju link tj. datumi objavljenih postova.


Get your own Chat Box! Go Large!